Storbritannia har blitt tvunget til å starte opp et kullkraftverk for å sikre strømtilførselen fordi svak vind har medført at landets vindkraftparker ikke generer tilstrekkelig mye energi.
Storbritannias nasjonale strømnettoperatør, ESO, oppgir at man har fått energifirmaet EDF til å igangsette kraftverket West Burton A i Lincolnshire, et anlegg som tidligere ble holdt som reserve.
EDF har bekreftet at verket er startet opp.
«To enheter har bidratt til å balansere Storbritannias elektriske system for å sikre strømforsyningen», sier en talsperson for EDF til Epoch Times.
Vil slutte med kullkraft
West Burton A er EDF’s eneste gjenværende kullkraftstasjon. I mars kunngjorde selskapet at de planlegger å stenge ned stasjonen i september 2022. EDF oppga da at det var "riktig tid" for avgjørelsen "i dette viktige året for brittisk ledelse rundt klimaspørsmål".
Den brittiske regjeringen sa i juni at landet ønsket å avslutte bruk av kull for produksjon av elektrisitet fra og med 1. oktober 2024. Det var energi- og klimaendringsminister Anne Marie Trevelyan som kom med denne uttalelsen.
«Nå er tiden inne for en radikal forandring og for endelig å eliminere dette skitne brennstoffet fra energisystemet vårt ... Englands null-netto-fremtid skal drives av fornybart drivstoff», sa Trevelyan.
I september 2020 hevdet Boris Johnson i FN at Storbritannia har "kraftig vind" og at han vil endre landet til et "vindkraftens Saudi Arabia".
Operatør for det nasjonale nettet som har i oppgave å sikre Storbritannias energiforsyning, sier at man tar beslutninger "på økonomisk grunnlag og ikke basert på produksjonstype".
Kostnadseffektiv løsning
«Avhengig av systemforutsetninger kan visse energikilder være bedre å oppfylle balanseringskrav enn andre. Vi kommer til å sikte rett på den mest kostnadseffektive løsningen for å garantere en trygg, sikker systemdrift», sier en talsperson fra ESO til Epoch Times.
Bruk av kull i Storbritannias kraftforsyning har minsket med 97 prosent siden 2012.
ESO understreker at vind- og solkraft leverer en høyere andel elektrisitet enn kullkraft, og null-karbindioksid-utslipp utgjør nesten 27 prosent av strømforsyningsmiksen.
Samtidig stod fossilbrensel for mer enn 57 prosent av produksjonen i 2016, hvorav 42 prosent kom fra naturgass og 8,6 prosent kom fra kull, mens vindkraft stod for totalt 10,6 prosent.
Storbritannia har historisk sett fyrt mye med kull, og kullgruvene i Wales var en forutsetning for den industrielle revolusjonen som startet i England.
Storbritannia leder for tiden FN’s klimaråd og vil være vertskap for FN´s klimakonferanse i 2021, kalt COP26, i Glasgow i november.