Verdens pressefrihets-indeks 2024: Kina er fortsatt verdens største fangevokter av journalister

Pressefriheten i Kina fortsetter å svekkes under KKP's styre. Situasjonen for journalister som har kinesisk statsborgerskap, er spesielt alvorlig.

En politimann dekker til et kamera for å hindre journalister i å gjøre opptak utenfor "Shanghai Pudong New District People's Court", der den kinesiske journalisten, Zhang Zhan, skulle stilles for retten i Shanghai den 28. desember 2020. Foto: Leo Ramirez/AFP via Getty Images.
12. mai 2024
AD

I forbindelse med Verdens pressefrihetsdag den 3. mai offentliggjorde Reportere uten grenser (RSF) verdensindeksen for pressefrihet i 2024.

Kina havnet nesten på bunn, på 172. plass av 180 land og regioner. På samme tid beholdt landet tittelen fra året før som "verdens største fangevokter av journalister".

Reportere uten grenser, RSF, (en internasjonal ikke-statlig organisasjon med base i Paris) som arbeider for å beskytte informasjonsfriheten, sier i rapporten: «I tillegg til å arrestere flere journalister enn noe annet land i verden, fortsetter Det kinesiske kommunistregimet å utøve streng kontroll over informasjonskanalene ved å innføre sensur og overvåknings-systemer for å regulere innholdet på nettet og begrense spredning av informasjon som anses å være sensitiv eller i strid med partilinjen».

RSF påpekte også i rapporten at «Kina er verdens største fangevokter av  journalister, med for tiden mer enn 100 fengslede journalister».

Sammenlignet med fjorårets plassering på 179. plass, nest siste plass, har Kinas rangering høynet i år. Rapporten indikerer imidlertid at den eneste grunnen til den lille oppgraderingen i rangering, er forverring av situasjonen i andre land og regioner, som for eksempel i det Taliban-kontrollerte Afghanistan, snarere enn noen forbedring i Kina.

Hong Kong som kontrolleres av det kinesiske regimet, har også økt noe på  pressefrihetens rangeringsliste, til 135. plass, som er høyere enn 140. plass i 2023. Hongkongs frihets-poeng falt imidlertid  1,8 poeng fra fjorårets 44,86 «på grunn av økning i forfølgelse av journalister etter den nasjonale sikkerhetsloven som ble innført av Beijing i 2020», heter det i rapporten. RSF forklarte: «Noen lands oppgang på indeksen er misvisende fordi poengsummen deres falt, og indeksen steg. Det var et resultat av nedgang til land som tidligere lå over dem.»

Over 100 kinesiske forfattere fengslet

Samtidig har "PEN America" i New York lansert sin «Freedom to Write»-index 2023.

Rapporten, som ble offentliggjort 1. mai, påpeker at Kina fortsatt er verdens ledende land når det gjelder fengsling av forfattere og offentlig intellektuelle. «I 2023 hadde Kina 101 tilfeller, og de har fengslet 6 forfattere til nå i 2024, til sammen 107. Av det totale antallet forfattere er 9 kvinner.»

Blant de 107 forfatterne som ble fengslet, var 50 kommentatorer på nettet som publiserer sine meninger om en rekke sosiale, politiske og økonomiske temaer på sosiale medier. Ifølge rapporten bruker Det regjerende kinesiske kommunistpartiet (KKP) vage anklager, som å «krangle og provosere til bråk» for å arrestere og fengsle dem.

Riot police pepper spray journalists on the 23rd anniversary of the city's handover from Britain to China as protesters gathered for a rally against the new National Security Law in Hong Kong on July 1, 2020. (Dale De La Rey/AFP via Getty Images)
På 23-årsdagen for byens overtakelse fra Storbritannia til Kina brukte opprørspolitiet pepperspray mot journalister som var samlet i en demonstrasjon mot den nye, nasjonale sikkerhetsloven i Hongkong den 1. juli 2020. Foto: Dale De La Rey/AFP via Getty Images.

Den Canada-baserte journalisten og forfatteren, Sheng Xue, sa til  Epoch Times den 4. mai at tallene som disse internasjonale organisasjonene har publisert, bare er noen få som er lekket ut til omverdenen under KKP's strenge informasjons-kontroll.

«Ingen vet hvor mange journalister i Kina som har blitt forfulgt til døde, hvor mange som har blitt arrestert i hemmelighet, dømt, forfulgt og torturert», sier Sheng. «Hele systemet til KKP er et statsterroristisk regime, som betyr at ikke bare sentralkomitéen i KKP er et autokratisk og autoritært system, [men] alle nivåer av makten opererer på samme måte som et diktatorisk og tyrannisk regime. Derfor er det umulig for omverdenen å kjenne til mange hendelser. Det er vanskelig å samle inn statistikk. For å være ærlig vet ikke engang [KKPs leder] Xi Jinping dette.»

«Jeg tror definitivt at Kina er det landet i verden der presse- og ytringsfrihet forfølges hardest», legger Sheng til. «Det politiske systemet gjør det mulig å nå et slikt omfang.»

Lai Jianping, en kinesisk menneskerettighetsadvokat som for tiden er bosatt i USA, uttalte til Epoch Times den 4. mai at presse- og ytringsfriheten i Kina, inkludert Hongkong, faktisk svekkes og forverres.

«Grunnen til at KKP fortsetter å stramme inn kontrollen over ytringsfriheten, er først og fremst at de står overfor stadig dypere og mer omfattende politiske, sosiale og økonomiske kriser, helt uten sidestykke. Partiets styrings-status er truet, og partiet ønsker å opprettholde ettparti- og enmannsdiktaturet. Derfor fortsetter de å styrke kontrollen over alle aspekter av samfunnslivet. Det er grunnen til  at [undertrykkelse av] ytringsfrihet og pressefrihet har topp prioritet for KKP, og det er de viktigste aspektene ved samfunnet som de må kontrollere.»

Kinesiske statsborgere som er journalister

Kinesiske statsborgere som er journalister, har også vært utsatt for undertrykkelse og forfølgelse fra det kinesiske regimet.

Zhang Zhan, som er kinesisk statsborger og journalist, ble dømt til fire års fengsel for å ha rapportert sannheten om covid-19-utbruddet i Wuhan i 2020. Dommen hennes fullbyrdes 13. mai. RSF har oppfordret i en pressemelding det internasjonale samfunnet om å følge med og legge press på Beijing slik at hun får friheten tilbake. Zhang vant RSF's pris for mot i 2021.

A pro-democracy activist holds a placard urging Chinese authorities to release Chinese citizen journalist Zhang Zhan and 12 detained Hongkongers outside the Chinese central government's liaison office, in Hong Kong, on Dec. 28, 2020. (Kin Cheung/AP Photo)
En pro-demokratisk aktivist holder en plakat som oppfordrer kinesiske myndigheter til å løslate den kinesiske statsborgeren og journalisten, Zhang Zhan, og 12 fengslede innbyggere utenfor den kinesiske sentral-regjeringens kontor i Hongkong den 28. desember 2020. Foto: Kin Cheung/AP Photo.

Wuhan-journalisten, Fang Bin, ble løslatt fra fengsel for ett år siden, men blir fortsatt trakassert av KKP. For øyeblikket risikerer han å bli kastet ut av huset sitt, og strøm og vann har blitt stengt av etter at politiet i Wuhan har lagt press på utleieren. Han vil snart være tvunget til å bo på gaten.

Under covid-19-utbruddet i Wuhan i februar 2020 la Fang ut video-rapporter på sosiale medier som avslørte det enorme antallet dødsfall på den tiden. Dette vakte stor internasjonal oppmerksomhet. Senere ble han arrestert av det lokale politiet og dømt til tre års fengsel for å ha «yppet til krangel og provosert fram bråk».

Chinese citizen journalist Fang Bin in a YouTube video posted on Feb. 4, 2020 reporting the deaths in Wuhan during the COVID-19 outbreak. (Screenshot via The Epoch Times)
Den kinesiske statsborgeren og journalisten, Fang Bin, i en YouTube-video som ble lagt ut den 4. februar 2020. Der rapporterer han om dødsfallene i Wuhan under covid-19-utbruddet. Foto: Skjermdump via The Epoch Times.

Lai sa: «Statsborgere som er journalister, er et grunnleggende ledd i hele pressefrihetens [økosystem]. Det er ikke bare de [kinesiske], offisielle mediene og de offisielle journalistenes ytringsfrihet og pressefrihet som undertrykkes, men private statsborgere som er journalister, undertrykkes også; og enda mer alvorlig.»

Han la til: «Det blir færre og færre områder de kan rapportere om og gripe inn i, og det er nesten ikke plass til dem. Fordi KKP ønsker å monopolisere hele diskurssystemet og retten til å ytre seg, er det i utgangspunktet ikke rom for statsborgere som er journalister, å overleve.»

Sheng sa at det på dette tidspunktet «ikke finnes statsborgere som er journalister i Kina lenger. Når vi snakker om pressefrihet, ytringsfrihet, mediefrihet og så videre i Kina, har Kommunistpartiet gitt oss det beste svaret. De har allerede erklært at mediene er KKP's talerør.»

Luo Ya og Fang Xiao har bidratt til artikkelen.

Ad i artikkel – AdSense
AD