USAs lovgivere advarer: Kina utfører "problematisk" forskning i Arktis

Kinas forskningsaktiviteter i Arktis  (hav- og landområdene omkring Nordpolen) "kan føre til betydelige sikkerhetsmessige konsekvenser" for USA, ifølge lovgivere.

Representant John Moolenaar (R-Mich.) taler under China Forum i Washington den 25. september 2024. Foto: Madalina Vasiliu/The Epoch Times
3. november 2024
AD

Representantenes hus sitt Kina-panel har bedt utenriksdepartementet og Pentagon å ta sterkere grep for å håndtere "problematisk" kinesisk forskning i Arktis som kan brukes til både sivile og militære formål. Disse aktivitetene kan forårsake betydelig sikkerhetsrisiko for USA og Nato-allierte.

Husets regjeringsutnevnte komité vedrørende Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) skisserte bekymringene sine i et brev den 16. oktober. Brevet ble adressert til forsvarsminister Lloyd Austin og utenriksminister Antony Blinken.

"De siste årene har Kina økt aktivitetene for å få tilgang til og øve innflytelse i Arktis, blant annet ved å utvide den doble sivil-militære forskningsinnsatsen i regionen", skrev representantene John Moolenaar (R-Mich) og Raja Krishnamoorthi (D-Ill) i brevet (henholdsvis leder og rangert medlem av panelet).

"Den norske øygruppen, Svalbard, er et avgjørende sted for KKPs arktiske ambisjoner."

"Arktis er avgjørende for USAs nasjonale sikkerhetsinteresser og for forsvaret av hjemlandet vårt. Vi må samarbeide med våre allierte for å sikre forpliktelsene i henhold til forsvarsavtalen". Lovgiverne pekte på at Kinas "tilgang til Arktis med kommunikasjons-stasjoner og vitenskapelig forskning utvider Folkets frigjøringshærs (PLA) operative effektivitet og fremmer Kinas globale ambisjoner".

Det tverrpolitiske panelet ønsker blant annet å få vite hvordan USAs myndigheter vurderer truslene fra kinesisk forskning i Arktis, spesielt "når det gjelder missilforsvar, ubåtdeteksjon og satellittsporingskapasitet".

Lovgiverne ba om svar innen 15. november.

Kina har gått sammen med Russland om å utvide sin tilstedeværelse og kystvakt i Arktis, som ifølge U.S. Geological Survey huser anslagsvis 13 prosent av de uoppdagede oljereservene og 30 prosent av de uoppdagede naturgass-reservene i verden.

Tidligere denne måneden kunngjorde Kina at kystvaktskipene deres hadde dristes seg inn i det arktiske havområdet for første gang og patruljerte sammen med russiske skip i farvann der KKP lenge har søkt om å få innflytelse.

Til tross for at dette er 145 mil fra polarsirkelen har Kina erklært seg selv som en "nær-Arktis-stat og lagt til  “Polar Silk Road” til sitt "Belt and Road"-initiativ, et multimilliard dollar-prosjekt med mål å styrke Beijings geopolitiske innflytelse ved å bygge havner, jernbaner og annen infrastruktur over hele verden.

Kinas forskningsstasjoner innen NATO-alliansen

Den norske øygruppen, Svalbard, er et avgjørende sted for KKPs arktiske ambisjoner, påpekte lovgiverne i brevet.

Den første kinesiske forskningsstasjonen, Arctic Yellow River Station, ble etablert på Svalbard i 2004. Blant de organisasjonene som opererer ved stasjonen er China Research Institute of Radiowave Propagation (CRIRP) som er en del av China Electronics Technology Group Corporation som Pentagon har angitt som et militært kontrollert selskap.

Lovgiverne uttalte at noen av CRIRP-prosjektene på Svalbard, slik de er registrert på den norske regjeringens portal for forskning på Svalbard, kan ha "betydelige militære bruksområder".

"CRIRP gjentok disse prosjektene i sitt forskningssamarbeid med PLA-enheter. Det styrket Kinas militære kapasitet, særlig på områder som rakettstyring, radardeteksjon over horisonten, satellittkommunikasjon, sporing av romobjekter, systemer for tidlig varsling, elektronisk krigføring, ubåtdeteksjon og strategisk kommunikasjon og kontroll i polare områder", siteres LJ Eads som grunnla Data Abyss, en etterretningsplattform med åpen kildekode som er finansiert av Pentagon, i brevet.


Les mer

USA: Kongressens kommisjon oppfordrer det kinesiske regimet til å løslate Falun Gong-utøvere

Et udatert bilde av Cui Fenglan. Foto: Med tillatelse fra Minghui.org

Syv matvarer som er bra for øynene dine

Øyeproblemer var en gang begrenset til eldre og til et fåtall ungdommer; men nå har til og med små barn behov for briller. Selvsagt spiller gener en viss rolle, men også et godt kosthold kan gjøre en stor forskjell.


I tillegg til Norge har Kina også forskningssentre i et annet medlemsland i NATO, nemlig Island.

China–Iceland Arctic Science Observatory (CIAO) ble formelt etablert i 2018, men ifølge lovgiverne begynte datainnsamlingen i 2013 ett år etter at Polar Research Institute of China og Islands universitet undertegnet en avtale om å etablere CIAO.

Ifølge brevet har data innsamlet av CIAO aldri blitt offentliggjort og tilgjengelig, til tross for forsikringer om åpen tilgang.

Lovgiverne uttrykte bekymring for at Kina kan bruke disse dataene for å forbedre "nøyaktigheten til radarsystemene som oppdager ubåter, skip og fly over lange distanser og dermed forbedre den militære overvåkningen og sporingen av mål".

I brevet siteres en forskningsrapport fra 2021 som slo fast at riometeret og antennesystemet som er utplassert ved CIAO, "dekker et stort område i Danmarkstedet".

Georgy Falco, professor i systemteknologi ved Cornell universitet, fortalte panelet fra Representantenes hus at dette systemet kan registrere USAs og NATOs strategiske ubåttrafikk gjennom GIUK-gapet, den maritime flaskehalsen som omfatter havområdene mellom Grønland, Island og Storbritannia.

I tillegg vektla lovgiverne at fra 2023 hadde Polar Research Institute of China, som er direkte underlagt Kinas naturressurs-departement, satt inn rundt 5 millioner dollar i observatoriet og dekket nesten alle utgiftene.

"Selv om flere islandske interessenter har uttrykt bekymring for de sikkerhetsmessige implikasjonene av forskning som utføres og planlegges ved CIAO, har det ikke vært noen formell gjennomgang av sikkerheten", heter det i brevet. "Islandsk lov mangler for øyeblikket spesifikke bestemmelser for nasjonal sikkerhetsrelatert gjennomgang i slike tilfeller."

Island har ikke eget militærvesen. I henhold til forsvars-avtalen fra 1951 er USA ansvarlig for forsvaret av øynasjonen under NATO-paraplyen.

Lovgiverne oppfordret Washington til å støtte Island i gjennomføringen av en nasjonal sikkerhetsgjennomgang av forskningsaktiviteter utført av kinesiske forskere og til å stanse all kinesisk forskning som brukes til militære formål på islandsk territorium.

Utenriksdepartementet sier at de ikke kommenterer korrespondanse med Kongressen. Pentagon svarte ikke på Epoch Times sin forespørsel om kommentar innen tidspunktet for publisering.

Ad i artikkel – AdSense
AD