USA: Et tverrpolitisk lovforslag i Representantenes hus tar sikte på å motvirke Kinas investeringer i Afrika

"Vi kan ikke tillate at Folkerepublikken Kina og selskaper med tilknytning til Kina fortsetter å utnytte afrikanske nasjoner", sier Colin Allred.

Et tverrpolitisk lovforslag i Representantenes hus tar sikte på å motvirke Kinas investeringer i Afrika. Foto: Richard Moore/The Epoch Times.
18. august 2024
AD

En tverrpolitisk gruppe lovgivere i Representantenes hus har lagt frem et nytt lovforslag som tar sikte på å motvirke det kommunistiske Kinas ondsinnede aktiviteter i Afrika.

Representantene Young Kim (Republikaner, California) og Colin Allred (Demokrat, Texas), som begge sitter i Representantenes hus sin utenrikskomité for Afrika, sa at Kinas aktiviteter i Afrika, og særlig under Beijings utenlandske investeringsprogram, Belt and Road Initiative (BRI), også kjent som "One Belt, One Road", har forårsaket skadelige effekter på kontinentets miljø, økologi og folkehelse, ifølge en pressemelding den 5. august.

"Kinas Belt and Road-initiativ tvinger utviklingsland til å falle for [den kinesiske lederen] Xi Jinpings gjeldsfelle-diplomati og utsetter også sårbare befolkninger for skadelige, økologiske, miljømessige og folkehelsemessige risikoer", sa Kim i en uttalelse, med henvisning til forkortelsen for det kommunistiske Kinas offisielle navn, Folkerepublikken Kina.

"Vi kan ikke tillate at Xi Jinping slipper unna med å øke sin globale makt, samtidig som han bryter med internasjonale miljø- og arbeidslivslover", sa hun.

BRI ble kunngjort av Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) i 2013 og har som mål å bygge land- og sjøhandels-nettverk, med Beijing som sentrum, ved å finansiere infrastrukturprosjekter i hele Sørøst-Asia, Afrika, Europa og Latin-Amerika. Ifølge Kinas offisielle data deltar mange afrikanske land i BRI, deriblant Sør-Afrika, Gambia, Uganda, Senegal, Ghana, Mosambik, Den demokratiske republikken Kongo og Etiopia.

Lovforslaget, Stopping PRC Environmental Exploitation and Degradation (SPEED), Act (H.R. 9265), slår fast at det er USAs politikk å motsette seg handlingene til selskaper med tilknytning til Kina, som ikke overholder vertslandets internasjonale miljøverns- og arbeidslivs-lover i utnyttelsen av naturressurser i Afrika.

"Jeg er stolt av å lede SPEED Act for å motarbeide Belt and Road-initiativet og holde Kina ansvarlig for sin utnyttende praksis, bevisste miljøødeleggelser og trusselen mot afrikanske lokalsamfunns livsgrunnlag", sier Kim.

Hvis lovforslaget blir vedtatt, vil det også kreve at utenriksministeren og administrasjonen for U.S. Agency for International Development (USAID) legger frem en strategi for Kongressen om hvordan USA skal samarbeide med afrikanske land for å "utvikle strategier for å redusere de negative miljøkonsekvensene" som kinesiske selskaper forårsaker, heter det i lovforslaget.

I tillegg vil lovforslaget gi presidenten fullmakt til å innføre sanksjoner mot virksomheter med tilknytning til Kina som kan holdes ansvarlig for uønskede konsekvenser for miljø-, økologi- eller folkehelse i Afrika.

"Vi kan ikke tillate at Folkerepublikken Kina og selskaper med tilknytning til Kina fortsetter å utnytte afrikanske nasjoner og utsetter befolkningen for skadelig, økologisk og helsemessig risiko", sa Allred i en uttalelse.

Lovforslaget refererte til en rapport fra utenriksdepartementet med tittelen "China's Environment Abuses" som ble publisert under Trump-administrasjonen. I rapporten ble BRI-prosjektene kalt "ikke så grønne".

"De siste årene har kinesiskstøttede prosjekter på flere kontinenter fordrevet lokalbefolkningen, påvirket vannkvaliteten negativt, forurenset tilstøtende landområder og ødelagt skjøre økosystemer", heter det i rapporten.

"En studie publisert i Nature Sustainability antyder at BRI-prosjekter blant annet kan føre til 'permanent miljøforringelse' på grunn av miljøskader som forurensning, tap av leveområder og dødelighet i dyrelivet."

Lovforslaget dokumenterer også tilfeller av negative konsekvenser for miljø, økologi og folkehelse i Etiopia, Gambia, Ghana og Den demokratiske republikken Kongo.

I 2021 anklaget flere lokalsamfunn i Kongo et kinesisk gruveselskap for å ha forurenset Aruwimi-elven, en sideelv til Kongo-elven. "Lokalbefolkningen rapporterte om vann som var misfarget av avfall. Hendelsen utløste en økning i sykdom, og død fisk som lokalbefolkningen spiste, begynte å flyte i elven", står det i lovforslaget.

I Gambia har fiskemelfabrikker, som helt eller delvis eies av kinesiske investorer, blitt anklaget for å ha drevet ulovlig og urapportert fiske og for å ha sluppet ut urenset avfall i vassdrag siden 2016, heter det i lovforslaget.

Et kinesisk naturgassanlegg i Etiopias Somali-region er anklaget for å ha forgiftet drikkevannet med farlig, kjemisk avfall, som skal ha forårsaket over 2000 dødsfall, ifølge lovforslaget.

Ad i artikkel – AdSense
AD