Australske forskere anbefaler alle å skylle risen før en tilbereder den for å unngå å få i seg mikroplast. Dette står i deres rapport som er den første i verden som har undersøkt nivåer av mikroplast i ris.
Hovedforfatteren av rapporten, Jake O'Brien, sier at man kan få i seg mellom tre og fire milligram plast ved hver porsjon ris. I hurtigris, som blir foredlet mer enn annen ris, var nivåene fire ganger så høye, ifølge rapporten som nylig ble publisert i tidsskriftet «Journal of Hazardous Materials».
«Alle våre prøver, uansett hvilken type pakning de kom i, hadde en del plast i seg», sier O'Brien til australske 9News.
Skyll ordentlig
En annen analyse som ble gjennomført av University of Newcastle, men også i Australia, avslørte at mennesker får i seg omkring 2000 svært små plastbiter hver uke. Det er til sammen like mye som hvis man skulle spist et kredittkort.
Ifølge Jake O'Brien kommer plasten trolig inn i risen ved at plastdeler i jordbruksredskaper slites og små fragmenter løsner.
«Fordi risen blir forurenset før den pakkes, er det ingen forskjell om en kjøper den i plast- eller papirinnpakning. Det hjelper ikke å riste den heller. Det eneste som hjelper, er å vaske den», sier han.
Hvis en skyller risen ordentlig før man tilbereder den, kvitter en seg ikke bare med den stivelsesrike hinnen og ulike slag fremmede elementer, men minsker til og med plastforurensingen med mellom 20 og 40 prosent.
Forbedrede tilberedelses-metoder etter andre verdenskrig har ført til at plast sprer seg mer og mer.
Helsepåvirkning
I en studie vedrørende plast i fisk og skalldyr fra 2020 fant «Queensland Alliance for Environmental Health Sciences» plastforurensing i reker, østers og krabber. Men det høyeste plastinnholdet fantes i sardiner som man ofte spiser hele, inklusive ben og innmat.
Det er blitt skrevet mye om plast og innvirkning på menneskekroppens organer og hormoner, men forståelsen av stoffet er fortsatt begrenset, ifølge O'Brien.
«Vi kjenner foreløpig ikke til helseproblemer som oppstår ved å innta mikroplast gjennom mat, men vi vet at der det finnes eksponering, finnes det også en slags risiko», sier O'Brien.
Ifølge «Center for International Environmental Law» kan mikroplast som tar seg inn i menneskekroppen, føre til mange ulike helsepåvirkninger. Blant annet kan det føre til inflammasjon og celle- og vevsdød, som igjen er knyttet til en rekke ulike helseproblemer, slik som kreft, hjerte- og karsykdommer, inflammatoriske tarmsykdommer, diabetes, reumatisk artritt, kronisk betennelse, autoimmune sykdommer, degenerative nevrologiske sykdommer og hjerneslag.