Britiske universiteter som kan hjelpe kommunistregimet med å utvikle høyteknologiske våpen, har dramatisk økt samarbeidet med institusjoner knyttet til det kinesiske militæret, avslørte «Times of London».
Antall forskningssamarbeid mellom britiske forskere og kinesiske institutter med sterk tilknytning til «People’s Liberation Army» (PLA), har tredoblet seg til mer enn 1.000 på seks år, ifølge en undersøkelse utført av avisen.
Fra 2015 har brittiske universiteter akseptert 240 millioner pund (325 millioner dollar) fra kinesiske institusjoner; mange av dem har tette bånd til PLA.
En hovedkilde for finansiering har vært telekommunikasjon-giganten Huawei som har bidratt med 40 millioner pund (54 millioner dollar) til britiske institusjoner. Videre har 20 millioner pund (27 millioner dollar) kommet fra andre selskaper som er sanksjonert av regjeringen i USA for å forsyne PLA med jagerfly, missiler og kommunikasjonsteknologi.
Britiske akademikere har samarbeidet med militærtilknyttede, kinesiske universiteter i forhold til sensitiv "dobbeltbruks-forskning" som involverer teknologi som kan brukes både til militære og sivile formål, inkludert droner, elektromagnetisk teknologi som brukes til å avfyre prosjektiler, romfartsmateriell, radar, blokkeringsutstyr og høyytelse-batterier, heter det i rapporten.
«Imperial College London» har for eksempel mottatt 55 millioner pund (74 millioner dollar) fra kinesiske kilder fra 2015, avslørte avisen.
Rundt 5 millioner pund (6.8 millioner dollar) i finansiering dedikert til forskning innen høyteknologiske romfartsmateriell, kom fra tre PLA-tilknyttede firmaer som er sanksjonert i USA, hvorav to av dem er datterselskaper innen det kinesiske militæret. To av dem er datterselskaper av en stor forsvarskontraktør som produserer kampfly for det kinesiske militæret.
Andre eksempler fra rapporten sier at en forsker ved «University of Southampton» har vært medforfatter til 18 artikler som gjelder vitenskapelig materiell sammen med en kinesisk stridshode-designer. En ingeniør ved «Swansea University» som har forsket på helikopter-deler og avansert vingeteknologi, har arbeidet sammen med staben fra to topp kinesiske, militærforskningsuniversiteter.
Naivitet og grådighet
Det er ikke første gang at det har blitt reist bekymring over britiske universiteter som potensielt kan bidra til kinesiske våpenprogrammer.
I februar 2021 sa Civitas, «Institute for the Study of Civil Society», i en rapport at "gjennomgripende tilstedeværelse av kinesisk, militærtilknyttede konglomerater og universiteter med sponsoravtaler i forhold til høyteknologiske forskningssentre i mange ledende universiteter i Storbritannia", ble i stor grad oversett.
Rapporten sa at britiske toppuniversiteter kan ha, uten å vite det, assistert Kinas militære styrker i deres utvikling av masseødeleggelsesvåpen ved å la dem få tilgang til banebrytende forskning.
Parlamentsmedlem Tom Tugendhat som er leder for «Foreign Affairs Select Committee of the House of Commons», kommenterte rapporten og sa at noen britiske universiteter har vært "motiverte av en miks av naivitet og grådighet".
"Når vi åpner dørene til universitetene våre for Kina, forhandler vi bort konkurransemessige fortrinn. For en pris overleverer vi hemmeligheter som vil hjelpe et ofte fiendtlig land til å bli den største militærmakten i det 20. århundret", skrev han i en kommentar.
Gjentatte advarsler
De siste årene har britiske sikkerhetsmyndigheter gjentatte ganger slått alarm over trusselen fra det kinesiske regimet.
Løytnant Jim Hockenhull som er Storbritannias leder for forsvarsetterretning, fortalte britiske medier i september 2020 at det kinesiske regimet “utgjør den største trusselen mot verdensordenen.”
Ken McCallum som er leder for etterretningstjenesten M15, sa i oktober 2020 at selv om Russland nå er den største statsbaserte trusselen mot Storbritannia, vil Kina bli farligere i fremtiden.
Jeremy Fleming som er direktør for Storbritannias GCHQ etterretningskontor, sa i april 2021 at Kina’s teknologiske vekst utgjør en alvorlig trussel mot sikkerheten til Storbritannia og vesten generelt.
Richard Moore som er leder for M16 etterretningskontor, sa i en tale i november 2021 at det kinesiske regimet utgjør en "alvorlig utfordring" for den global fred og er nå "førsteprioriteten" for hans organisasjon.
«Times of London» siterte en britisk talsmann som sa at internasjonalt forskningssamarbeid var "sentral for vår posisjon som en vitenskapelig supermakt".
Men han la til: "Vi vil ikke akseptere samarbeid som setter vår nasjonale sikkerhet i fare, og regjeringen fortsetter å støtte den sektoren for å identifisere og minske risikoen for forstyrrelser."