Utenriksministrene i G7- gruppen har fordømt kommunist-Kinas nylige militærøvelser rundt Taiwan som "provokative handlinger" som setter den globale sikkerheten i fare.
De syv utenriksministrene fra de ledende, industrialiserte landene Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA sa i en felles uttalelse den 6. april at landene og det internasjonale samfunnet for øvrig "har interesse i å bevare fred og stabilitet over Taiwan-stredet".
"Vi motsetter oss enhver ensidige handling som truer denne freden og stabiliteten, inkludert ved bruk av makt eller tvang", skrev ministrene.
Det kinesiske kommunispartiet (KKP) har satt seg som mål å overta Taiwan og hevder at den selvstyrte øynasjonen er en del av deres territorium. Det kinesiske regimet har også målrettet diplomatisk, økonomisk og militær tvang mot Taiwan for å fremme sine egne interesser.
Regimets siste storstilte militærøvelse rundt Taiwan varte i to dager og ble avsluttet den 2. april. Øvelsen involverte marinen, kystvakten, fly og luft-, bakke- og rakettstyrker. De inkluderte øvelsene med skarpskyting over lange avstander i Øst-Kina-havet.
"Disse stadig hyppige og destabiliserende aktivitetene øker spenningene på tvers av stredet og setter den globale sikkerheten og velstanden i fare", sa G7-landenes utenriksministre.
"Medlemmene av G7 fortsetter å oppmuntre til en fredelig løsning gjennom konstruktive dialoger på tvers av Stredet".
En talsperson for den kinesiske ambassaden i Canada beskyldte G7-landene for innblanding i "interne saker" på grunn av den felles uttalelsen om Taiwan.
Talspersonen sa at Kinas krigsspill var en "alvorlig straff" mot den taiwanske presidenten, Lai Ching-te, og en "alvorlig advarsel" til uavhengighets-styrkene på Taiwan.
KKP kaller Lai og forgjengeren, Tsai Ing-wen, for "separatister", fordi begge lederne har vært frittalende om å trygge Taiwans suverenitet.
Taiwans representasjonskontor i Canada uttrykte sin takknemlighet til G7-landene på den sosiale medie-plattformen X.
Besluttsomheten som demokratier har vist, er vår beste avskrekking fordi fred er vår felles interesse, og ingen tjener på konflikt", skrev representasjonskontoret.
Les mer
Hvordan Shen Yun ble etablert for å avsløre forfølgelsen i Kina og gjenopplive tradisjonell kultur
Det stressede, moderne mennesket søker glede mer enn noensinne
"Beijings kalkulerte utvidelser"
Det kinesiske regimets siste militærøvelser har ført til omfattende internasjonal fordømmelse.
Den 4. april utstedte Inter-Parliamentary Alliance on China, en gruppe lovgivere fra land rundt om i verden, en uttalelse som uttrykte en sterk fordømmelse av de siste handlingene til KKPs Folkets frigjøringshær rundt Taiwan.
"Beijings kalkulerte opptrapping rundt Taiwan har gått altfor lenge upåaktet hen", sier alliansen. "Vi kan ikke passivt se på at status quo undergraves, med de konsekvenser det har for Taiwans befolkning og den globale stabiliteten.
"Taiwans trygghet og sikkerhet i den globale økonomien er uløselig knyttet sammen".
Alliansen sa at den ønsker å se en "internasjonal omforent pakke med koordinerte økonomiske og politiske tiltak" for å "avskrekke fra en ytterligere opptrapping" av KKPs militære aktiviteter mot Taiwan.
USAs utenriksminister Marco Rubio, Japans utenriksminister Iwaya Takeshi og Sør-Koreas utenriksminister Cho Tae-yul møttes i Brüssel. I en felles uttalelse kritiserte de Kina for landets militærøvelser og vektla "viktigheten av å opprettholde fred og stabilitet på tvers av Taiwan-stredet som et uunnværlig element for sikkerhet og velstand for det internasjonale samfunnet",
I fjor publiserte Center for Strategic and International Studies en rapport som fastslo at en konflikt rundt Taiwan-stredet vil kunne få vidtrekkende konsekvenser for verdensøkonomien. Rapporten sa at stredet står for mer enn en femdel av internasjonal maritim handel i 2022 eller rundt 2,45 bilioner dollar.
David Perdue, USAs president, Donald Trumps, kandidat til stillingen som USAs ambassadør til Kina, deltok i Senatets bekreftelseshøring den 3. april. I det forberedte innlegget sa han at han ville støtte Taiwan Relations Act, som ambassadør.
"Vi er fortsatt opptatt av en fredelig løsning som er akseptabel for befolkningen på begge sider av stredet. Vi motsetter oss ensidige endringer av status quo", uttalte Perdue.
Taiwan og USA er ikke diplomatiske allierte. Washington avsluttet sine diplomatiske forbindelser med Taipei til fordel for Beijing i 1979. Landet har likevel opprettholdt et solid forhold til øya, basert på Taiwan Relations Act, som ble undertegnet av president Jimmy Carter i april 1979.
Loven gir USA fullmakt til å forsyne Taiwan med militært utstyr til selvforsvar og opprette et nonprofit-selskap, kalt American Institute in Taiwan, som i dag er USAs de facto ambassade på øya.