Flere landbruks-tjenestemenn og -ledere har nylig falt i unåde, deriblant landbruksministeren, som en gang var spesialutsendt av Det kinesiske kommunistpartiets (KKP's) leder. Analytikere mener at denne runden med utskiftninger i personalet illustrerer sentralregjeringens bekymring for landbruksrelaterte problemer og at KKP frykter en betydelig forverring av matvaresikkerhet.
Minst syv høytstående tjenestemenn i landbrukssektoren har blitt fjernet siden april. Da sendte Sentralkommisjonen for disiplinærinspeksjon (CCDI) to inspeksjonsgrupper til Landbruksdepartementet og banksektoren i landbruket.
CCDI begrunnet oppsigelsene deres med mistanke om «alvorlige disiplinærbrudd».
To av disse tjenestemennene er på viseministernivå og står direkte under ledelsen av Sentralkomitéens organisasjonsavdeling. Den ene var Tang Renjian, partisekretær og minister i departementet for landbruk og bygdesaker. Den 18. mai kunngjorde CCDI at han var under etterforskning. Den andre er Lou Wenlong, tidligere medlem av parti-komitéen og visepresident i Agricultural Bank of China, selv om han gikk av for syv år siden.
Blant de øvrige ekskluderte er Liu Zhihong, seniorekspert i Agricultural Bank of China, Yuan Haowu, daglig leder i Zhonghe Ecological Agriculture, Huo Xi, finansdirektør i CITIC Agriculture, og to ledere i Agricultural Development Bank of China, Li Guang, tidligere avdelingsleder og Lu Shuncai, tidligere direktør.
Zhou Zheng, tidligere medlem av partikomitéen og viseadministrerende direktør i det statseide COFCO-konsernet, ble også ekskludert fra partiet den 9. mai.
Sjelden utrensing
Landbruksminister, Tang Renjian, er den høyest rangerte landbruksembetsmannen som har blitt avskjediget i denne runden. Han er medlem av den 20. sentralkomitéen og var Xi Jinpings spesialutsending til øynasjonen Mikronesia i Stillehavet for å overvære innsettelsen av landets nye president i juli i fjor.
Tang er et sjeldent tilfelle blant de andre ministerne. Ifølge Lai Jianping, en kinesisk menneskerettighetsadvokat som lever i eksil i Canada, erklærte den disiplinære vakthunden plutselig at han hadde brutt partidisiplinen i løpet av sin embetstid.
«Dette er det samme som å si at det på forhånd er gitt at Tang vil få en streng dom og at det ikke finnes noe slingringsrom», sa Lai til Epoch Times den 20. mai.
Han sa at KKP vanligvis følger en prosess med «ekskludering etterfulgt av etterforskning» når de renser ut tjenestemenn på ministernivå og viste til tilfeller som Qin Gang, tidligere utenriksminister, Li Shangfu, tidligere forsvarsminister og Li Yuchao, tidligere sjef for rakettstyrken. Alle tre var medlemmer av den 20. sentralkomitéen, i likhet med Tang.
Disse høytstående tjenestemennene ble først fjernet fra sine stillinger uten at det ble definert en tiltale. Derfor «kan den øverste diktatoren fortsatt la dem slippe unna», i motsetning til Tang som allerede er dømt og kan gå en hardere politisk skjebne i møte.
Lai mener at korrupsjon i landbrukssektoren og dårlig forvaltning av matvaresikkerheten er det som bekymrer KKP mest.
Problem med matvaresikkerhet
Spørsmålet om matvaresikkerhet har plaget Xis administrasjon. Dette gjenspeiler seg i Kinas lave selvforsyningsgrad av avlinger og stor avhengighet av noen få land, som er en stor, strategisk svakhet for kommunistregimet.
Det offisielle partimediet People's Daily siterte Xi i en artikkel den 21. april at det er nødvendig å etablere et «stort matkonsept» for å løse matmangelen. Xi understreket at matsikkerhet er et presserende problem som må løses for å redusere avhengighet av andre land og styrke selvforsyningsgraden.
Ifølge en rapport fra Institute of Rural Development of the Chinese Academy of Social Sciences vil Kina innen 2025 ha et kornunderskudd på rundt 130 millioner tonn. Bare underskudd på kornblandinger vil være på rundt 25 millioner tonn.
På konferansen Financial Market Commission (CMF) 2022 avslørte Cheng Guoqiang, professor ved Renmin University of China, at Kinas selvforsyningsgrad for korn falt fra 93,6 prosent i 2000 til 65,8 prosent i 2020 og at den forventes å falle ytterligere til 59 prosent innen 2030.
Cheng kunne også fortelle at selvforsyningsgraden for soyabønner fortsatt var mindre enn 17 prosent i 2022.
Kina er svært avhengig av matimport. Ifølge tollmyndighetene importerte Kina over 161 millioner tonn korn i 2023, en økning på 11,7 prosent på årsbasis. Importen av soyabønner lå på 99,41 millioner tonn, en økning på 11,4 prosent på årsbasis.
Dessuten er importen av matvarer hos verdens nest største økonomi i hovedsak konsentrert om noen få land. Data for de første 11 månedene i fjor viste at Kinas import av soyabønner hovedsakelig kom fra Brasil og USA. Australia, Canada og USA er de tre største leverandørene når det gjelder import av hvete. Når det gjelder import av mais, er Kina i stor grad avhengig av Brasil, USA og Ukraina.
Ekstreme værforhold, inflasjon og andre økonomiske faktorer truer landbruksproduksjonen og matforsyningen.
I tillegg har restriksjoner på ukrainsk mateksport, som følge av den russisk-ukrainske krigen, påvirket den globale forsyningskjeden. Dette har forverret matmangelen i Kina ytterligere.
I møte med det mangfoldige presset på matvaresikkerhet mener Lai at KKP må omorganisere landbruks-organer for å etterforske korrupte tjenestemenn og stille dem til ansvar. Dette forklarer det kollektive frafallet av landbruks-tjenestemenn.
Lai la til at de ekskluderte tjenestemennene kan ha vært illojale mot Xi i styringen av «landbruk, landlige områder og bønder» og påvirket regimets sikkerhet. Slikt kan ikke tolereres av Kommunistpartiets ledelse.
Xin Ning har bidratt til denne artikkelen.