Det kinesiske kommunistregimet var fortsatt en av de største forbryterne av transnasjonal undertrykkelse i 2024, ifølge de siste dataene fra den amerikanske menneskerettighetsorganisasjonen, Freedom House.
Den Washington-baserte ideelle organisasjonen registrerte 23 regjeringer og regimer som begikk 160 tilfeller av fysisk transnasjonal undertrykkelse i 34 land i 2024, opplyser organisasjonen i en uttalelse den 6. februar. Metodene som ble brukt av myndighetene i disse landene, inkluderte drap, bortføringer, overfall, fengslinger og ulovlige deportasjoner.
Det kinesiske regimet var en av de ledende overgriperne, sammen med Uganda, Kambodsja, Russland og Iran i 2024, ifølge organisasjonen. Den transnasjonale undertrykkelsen var rettet mot politiske aktivister i eksil, journalister, tidligere regime-medlemmer og medlemmer av etniske eller religiøse minoriteter, ifølge Freedom House-rapporten.
Rapporten registrerte 1219 tilfeller av direkte, fysisk, transnasjonal undertrykkelse mellom 2014 og 2024. Det kinesiske regimet «er fortsatt den mest produktive overgriperen med 272 hendelser, eller 22 prosent, av de registrerte tilfellene» i løpet av det siste tiåret, ifølge Freedom House-forskerne.
«Transnasjonal undertrykkelse fortsetter å true demokratier, frihet og sikkerhet globalt», sier Yana Gorokhovskaia, forskningsdirektør for strategi og design i Freedom House, i en uttalelse.
Lai Rongwei, administrerende direktør i den pro-demokratiske nonprofit-organisasjonen Taiwan Inspirational Association, sa til Epoch Times den 8. februar at «Freedom House-rapporten føles veldig pålitelig og troverdig» for ham.
«Fordi Taiwan er i frontlinjen for Kinas trusler, foregår Kinas ulike infiltrasjonsmetoder mot Taiwan for tiden i landet Taiwan, og de blir mer og mer alvorlige», sa han.
Lai sa at etter det kinesiske regimets voldelige undertrykkelse av Hongkongs prodemokratiske «anti-utleveringslov»-bevegelse i 2019 og 2020, har mange fra Hongkong flyktet til Taiwan for å slippe unna Det kinesiske kommunistpartiets (KKPs) overvåkning og forfølgelse.
«Under arrangementer som arrangeres av flere Hongkong-foreninger i Taiwan og under arrangementer til minne om massakren på Den himmelske freds plass den 4. juni, kan du se mange grupper som støtter KKP, samt pro-kinesiske grupper som kommer til stedet bare for å lage bråk», sa han.
Lai sa at organisasjonen hans har lenge observert KKPs transnasjonale undertrykkelse og at regimet bruker både formelle og uformelle metoder for å gjennomføre undertrykkelse i utlandet.
«De formelle [metodene de bruker er] diplomatiske og økonomiske midler, som økonomiske sanksjoner, handelssanksjoner og økonomisk bistand, for å tvinge regjeringer i andre land til å følge Kinas posisjon», sa han.
Det kinesiske regimet bruker teknologiske virkemidler for å ramme dissidenter i utlandet, for eksempel ved å overvåke nett-aktivitetene og hacke telefonene deres, sier Lai.
KKP sender også ut Kinas nasjonale sikkerhetsagenter for å spore opp egne såkalte fiender i utlandet, ifølge Lai.
«De bruker lokale agenter i flere pro-kinesiske grupper i lokalsamfunnene i ulike land, inkludert spioner og informanter som de har skaffet seg. De lokale agentene kan også være pro-kinesiske personer i samfunnet som har blitt bestukket av KKP over lang tid», sier Lai. «Disse menneskene er der for å bidra til å øke KKPs innflytelse lokalt. De drar i ulike anledninger og til ulike arrangementer for å trakassere og motarbeide de som de mener er uvennlige overfor Kina. Mange mennesker, fra politikere til sivile, har blitt trakassert av dem.»
Les mer
Norsk naturfotograf: "De har veldig sterke personligheter"
Den usynlige faren (Del 5) Wi-Fi og andre elektromagnetiske felt kan være knyttet til infertilitet og spontanabort
I 2022 ble det avslørt at KKP hadde opprettet hemmelige politistasjoner i vestlige land, blant annet i New York, for å drive transnasjonal undertrykkelse av dissidenter, menneskerettighetsaktivister og religiøse og åndelige minoriteter.
Det rapporteres også om at KKP-agenter har sendt trusler, inkludert bombetrusler, til teatre over hele verden for å skremme dem og nekte dem å sette opp Shen Yun, en danseforestilling som viser tradisjonell kinesisk kultur fra før kommunismen. Forestillingen fremføres av et New York-basert scenekunstkompani.

“Et stort antall kinesere har flyktet fra Kina. Noen er økonomisk kriminelle som rømmer med store pengesummer, andre er politiske dissidenter, og flere kommer til utlandet fordi de kjenner statshemmeligheter eller teknologiske hemmeligheter”, sa Yeau-Tran Lee, gjesteprofessor ved National Chengchi University i Taiwan, om ulike mennesker som har forlatt Kina de siste årene.
«For å gjennomføre den langvarige undertrykkelsen har Kina tatt i bruk alle mulige midler, inkludert bruk av nasjonale sikkerhets- og etterretnings-organer, for å ramme disse menneskene», sa Lee til Epoch Times den 8. februar.
Alle systemer innen KKP trenger politiske resultater for å tjene penger og ekspandere, sa Lee.
«KKP har mange etterretnings- og sikkerhetsagenter. Etter at den prodemokratiske bevegelsen i Hongkong ble slått ned i 2019, ble et stort antall av KKPs agenter overført til utlandet. Dette har økt KKPs transnasjonale undertrykkelse i andre land», sa han.
Når det gjelder effekten av KKPs transnasjonale undertrykkelse, sa Yao-Yuan Yeh, professor i statsvitenskap og internasjonale studier ved University of St. Thomas i Houston, at «det får folk til å føle at Kinas spioner ikke bare befinner seg i Kina, men også over alt i utlandet».
«Dette kan skape en kjedereaksjon og gjøre at de som er misfornøyde med det kinesiske regimet i utlandet, blir brakt til taushet, enten de er kinesere eller utlendinger, og hindre dem i å ytre seg på internett. Dette skaper selvsensur gjennom terroriserende handlinger [av transnasjonal undertrykkelse]», sa Yeh til Epoch Times den 9. februar.

Når det gjelder mottiltakene mot KKPs transnasjonale undertrykkelse, sa Yeh at «hvert land må bevisst forhindre eller avvise KKPs transnasjonale undertrykkelse i sitt eget land».
På internasjonalt nivå sa Yeh at FN og andre internasjonale organisasjoner bør på det sterkeste fordømme transnasjonal undertrykkelse.
«I internasjonale relasjoner er det viktigste man kan gjøre når det skjer brudd på menneskerettigheter, å si ifra for å avsløre det og fortelle alle andre land hvor mye ondt dette landet har gjort», sa han.
Luo Ya bidro til denne rapporten.