USA’s ambassade ber amerikanere å ikke reise til Kina

En kinesisk sikkerhetsvakt utenfor den amerikanske ambassaden i Beijing den 12. september 2020. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images
11. desember 2022
AD

Den amerikanske ambassaden i Beijing oppfordrer amerikanske statsborgere til å utsette reiser til og i Kina ettersom landet fortsetter å håndheve den strenge «null-Covid-politikken» som risikerer å blokkere tilgang til nødvendigheter som mat, vann og medisiner.

Ambassaden sa den 30. november at den raskt skiftende covid-19-situasjonen i Kina og Beijings fortsatt håndheving av de strenge retningslinjene for å dempe spredning av viruset, kan det i Kina få konsekvenser for tilførsel av mat, vann, medisiner og andre nødvendigheter.

Ambassadør Nicholas Burns sa i et Twitter-innlegg at ambassaden overvåker Covid-situasjonen over hele Kina og hjelper USA’s borgere som «opplever utfordringer på grunn av nedstengninger og restriksjoner».

Dette kommer som følge av at antall infeksjoner i Kina har holdt seg på rekordhøye nivåer ettersom myndighetene har fortsatt å pålegge ulike kontroll- og forebyggende tiltak som massetesting og karantene.

Å reise i Kina er fortsatt "ekstremt vanskelig" fordi reglene for Covid-19 endres ofte, heter det i en uttalelse fra ambassaden. Ambassaden advarte om at kinesiske tjenestemenn kan tvinge folk til å bli i boligene sine i lange perioder, uten forvarsel.

"Tilgang til medisinsk behandling kan være begrenset på grunn av nedstengning", sa ambassaden, mens muligheten for USA’s borgere til å forlate Kina er "begrenset og kostbart".

Ambassaden råder amerikanere til å utsette reiser til og i Kina med mindre reisen deres er viktig.

"Hvis du er bekymret for din egen sikkerhet, kan du vurdere å returnere til USA nå", la de til.

Reiserådene fulgte en anbefaling to dager før om at amerikanere bør ha nødlager med medisin, mat og vann på flasker i leiligheten, nok til to uker.

Epoch Times Photo
Epidemi-kontrollører står vakt utenfor et stengt boligområde. Beijing den 29. november 2022. Foto: Kevin Frayer/Getty Images

Noen byer i Kina byer letter på Covid-19-restriksjonene

Noen kinesiske byer har kunngjort at de nå letter på Covid-19-restriksjonene etter omfattende protester.

Kinesiske tjenestemenn har imidlertid sagt at de vil fortsette med sin "dynamiske null-Covid-politikk", uten å gi indikasjon på når de strenge tiltakene vil opphøre.

I Guangzhou som er et produksjonsknutepunkt i nærheten av Hong Kong, kunngjorde de lokale helsemyndighetene den 30. november en opphevelse av sperringene i flere deler av byen. De sa likevel at områder av byen som er utpekt som "høyrisiko", vil fortsatt være stengt.

Tjenestemenn fra Ghuangzhou kunngjorde også at de ville slutte å beordre massetesting i distriktene.

I Zhengzhou som er en by som huser et stort monteringsanlegg som produserer Apple iPhone, fikk bedrifter, inkludert supermarkeder, biblioteker, treningssentre og restauranter lov til å gjenoppta driften den 30. november etter at lokale tjenestemenn sa at normale covid-bekjempende tiltak vil fortsatt bli iverksatt.

I Shanghai kunngjorde helsemyndigheter nylig at de ville fjerne kontrolltiltak i 24 «høyrisiko»-områder fra og med 1. desember.

Chongqing er en storby sørvest i Kina, samt Kinas hovedstad Beijing, har også lettet på restriksjonene.

Epoch Times Photo
Sammenstøt mellom politi og demonstranter under en protest mot Kinas null-Covid-politikk i Shanghai den 27. november 2022. Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images

Protester

Det brøt ut protester over hele Kina i helgen den 26.–27. november, delvis ansporet av sinne over en dødelig brann i Kinas vestlige Xinjiang-region som offisielt drepte 10 mennesker.

Påstander fremsatt av demonstranter og i nettfora hevder at det var lokale Covid-19-restriksjoner som hindret beboere i å unnslippe brannen og forsinket førstehjelpspersonell i å nå fram.

Lokale tjenestemenn benektet at virusbegrensningene bidro til dødstallene og beskyldte forlatte kjøretøy som stod i gatene og blokkerte tilgang for brannbiler.

Kritikere bestrider den offisielle uttalelsen og hevder i ulike nettfora at Covid-19-restriksjonene førte til at biler ble forlatt i gatene. De gav også uttrykk for en generell frustrasjon over landets drakoniske viruspolitikk.

Demonstranter brukte demonstrasjonene til å kreve mer enn bare å oppheve nedstengningstiltakene. Noen krevde politiske reformer og oppfordret den kinesiske lederen Xi Jinping og Det kinesiske kommunistpartiet (KKP) om å gå av.

Siden den dødelige brannen har det vært 51 offentlige protester i 24 byer i Kina, ifølge den siste opptellingen av Nathan Ruser som er forsker ved «Australian Strategic Policy Institute».

Frank Fang bidro til denne rapporten.

Ad i artikkel – AdSense
AD