Kina: Økende forskjell mellom regimets narrativer og folkeopinionen

Paramilitære politimenn patruljerer i et shoppingområde den siste dagen av "Chinese People's Political Consultative Conference" (CPPCC) i Beijing den 27. mai 2020. Foto: Greg Baker/AFP via Getty Images
17. mars 2024
AD

Det kinesiske kommunistpartiets (KKP's) ledelse insisterer på å gå tilbake til en miskreditert, tidligere æra og se bort fra folks behov. Dette har ført til indre opposisjon og har gjort toppsjiktet til en "isolert, politisk klikk", sa eksperter.

"Kontrasten mellom folkeopinionen og den offisielle holdningen er svært tydelig", kommenterte den kinesiske advokaten Wu (et pseudonym).

Han påpekte at "Nå for tiden deaktiverer offisielle medier rutinemessig sine kommentarfelt og signaliserer en fullstendig forskjell mellom de narrativene myndighetene forteller og det folk forteller", bemerket Wu til den kinesisk-språklige utgaven av Epoch Times.

Han nevnte at mange av hans bekjente innen det offisielle KKP har kritisert Xi Jinping i private sammenhenger, som ved måltider og ved personlige sammenkomster.

Wu sa at Xi har prioritert politisk stabilitet på bekostning av økonomisk utvikling i den andre periode hans. Det innebærer strammere sosial kontroll og økt politisk undertrykkelse, rett og slett for å konsolidere den politiske makten", sa han.

Under en treningsøkt i 2021 ved parti-skolen til KKP's sentralkomité krevde Xi at unge, offentlige ansatte skulle "forbli lojale mot partiet" og "våge å kjempe", noe som ble sett på som en måte å sikre grepet om makten på.

Ding Shu-fan, etterforsker ved Senter for internasjonale relasjoner ved "National Chengchi University" i Taiwan, sa at det generelle, kinesiske synet på Xi etter pandemien har skilt seg vesentlig fra den tidlige perioden hans. "Den alvorlige stagnasjonen i kinesisk økonomi etter pandemien har definitivt ført til en bølge av misnøye i samfunnet", sa Ding.

Han sa at Xis beslutnings-krets er ekstremt liten, i sterk motsetning til det tidligere lederskapet. "Han stoler på svært få mennesker og mistror de fleste, noe som fører til en situasjon med en forutinntatt måte å lytte på", sa Ding.

"Xi har eliminert alle fraksjoner og gir ikke rom for avvikende meninger. Som en følge er der ikke noen konkurrerende stemme; bare Xis er tilbake", sa han.

Enten det er Cai Qi eller statsminister Li Quang, hvis forfremmelse kun hviler på Xi, er det vanskelig for dem å uttrykke forskjellige meninger, i følge Ding. "De fungerer bare som Xis lojale, politiske implementatorer", sa han.

Cai, en pålitelig fortrolig til Xi og førstesekretær for KKP's sekretariat og som rangerer som nummer fem blant medlemmene av KKP's stående komite for politbyrå, ble forfremmet i fjor som direktør for partiets genralkontor for å disiplinerer alle parti-, regime- og offentlig militær-ansatte, unntatt de i politbyråets stående komite.

"Xi selv er faktoren som forårsaker ustabilitet i samfunnet", sa Zheng (et pseudonym), som nylig flyktet fra Kina. "Siden Xi kom til makten, har han feilet i alt."

Zheng beskrev hva det kinesiske samfunnet har erfart under Xis styre de siste årene: Eiendomsmarkedet strever, bedrifter sier at det er vanskelig å overleve, arbeidsløsheten øker, og mange selskaper tyr til tiltak for å senke kostnader og redusere lønninger.

Han sa: "I Kina har mange mennesker boliglån, og når de mister arbeidet, sitter de med lånene og risikerer å miste hjemmene sine. For mange kinesere er hjemmene deres åndelige grunnvoll."

Journalist Pierre-Antoine Donnet, tidligere sjefsredaktør i  Agence France-Presse (AFP), beskrev Kina som "en trykkoker i ferd med å eksplodere" i sin nylige artikkel etter å ha kontaktet og intervjuet interne kilder.

Ifølge kilder er den overveiende følelsen frykt. Mange veteraner blant offentlige ansatte i partiet føler seg ubrukelige slik at de fordriver tiden med å spille kort. Dette skjuler en utbredt følelse blant styrende organer. "Det er ikke mer å gjøre gjøre", fastslo artikkelen.

Zheng var enig i at Kina ligner en trykkoker som er i ferd med å eksplodere. Han sa at nå er tidspunktet for å styrte det autoritære regimet.

Han nevnte at under "Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders’ Week 2023" i San Francisco var det et slagord som sa: "Velkommen, sjefen av akselerasjon, KKP's fall avhenger av deg."

"Det ga virkelig gjenklang. Hvem vet hva han vil gjøre videre? Med problemer både internt og eksternt de seneste årene er alt som kreves, en gnist", sa Zheng.

Wu sa at det avhenger av hvor lenge Xi vil leve, og han tvilte på at Xi ville være i stand til å opprettholde full kontroll.

"Gitt de langvarige endringene i Kinas økonomi og ulike sosiale faktorer, har samfunnets misnøye nådd et kritisk punkt, og det er uunngåelig at noe vil bryte ut; det er bare et spørsmål om tid", sa han.

Song Tang og Yi Ru bidro til denne rapporten.
Ad i artikkel – AdSense
AD