Høye nivåer av tungmetaller i kinesiske etterlikninger

De kinesiske e-handelsgigantene AliExpress og Temu øker kundekretsen sin over hele verden, men mange av de billige kinesiske kopiene er helsefarlige. Foto: Stefani Reynolds/AFP via Getty Images
7. mars 2024
AD

Når prisene stiger over hele verden, lokker kinesiske e-handelsgiganter som AliExpress og Temu til seg enda flere kjøpere med sine lave priser. Men kinesiske kopier har vist seg å inneholde farlig høye nivåer av kreftfremkallende tungmetaller.

De billige produktene har raskt funnet veien inn i detaljmarkedet i en rekke land. Fristelsen med lave priser overskygger de store helserisikoene som er forbundet med de billige kinesiske varene.

Nylig slo den sørkoreanske regjeringen alarm om at mange kinesiske piratkopier kan inneholde farlig høye nivåer av kreftfremkallende tungmetaller. Avsløringen kom etter en målrettet innsats fra det sørkoreanske tollvesenet, som har observert en seksdobling av forfalskede varer de siste fire årene.

Mellom 6. november og 1. desember i fjor ble det beslaglagt totalt 142.930 piratkopierte varer. Omtrent 90% av disse varene hadde sin opprinnelse i Kina, hvorav 62,3% kom fra Fastlands-Kina og 27,5% fra Hong Kong. Vietnam sto for ti prosent.

Varene varierte, men klær, sko og vesker var mest vanlig. På Incheon internasjonale flyplass, ikke langt fra hovedstaden Seoul, var hovedvekten av varene moteartikler. Mens på Incheons havn var det en markant økning av elektronikk og mat. I en annen havneby strømmet det inn falske klokker og elektronikk.

Det koreanske tollvesenet gjennomførte en grundig analyse av 83 produkttyper som kan komme i kontakt med huden, blant annet øredobber og skinnvesker. Det viste seg at 30% av produktene inneholdt for høye nivåer av bly og kadmium. Noen av dem hadde bly- og kadmiumnivåer som var 930 ganger høyere enn grenseverdiene.

Blant 24 populære moteartikler, inkludert falske øredobber som påstås å komme fra kjente merker som Louis Vuitton, Dior og Chanel, inneholdt 83% av dem kadmium. Noen hadde også farlig høye nivåer av bly. En forfalsket Chanel-brosje hadde et blynivå som var 153 ganger høyere enn grenseverdiene.

Øredobbene som inneholdt kadmium hadde et nivå på 75%, noe som overskred grenseverdien 600 ganger

Undersøkelsen viste at forfalskerne ikke bare bruker kadmium i overflatebehandlingen, de bruker også bly og kadmium som basismateriale for å holde kostnadene nede.

Av øredobber som inneholdt kadmium hadde 75% av dem nivåer som overskred grenseverdien 600 ganger.

Flere piratkopierte vesker og lommebøker ble også funnet å inneholde for høye nivåer av disse farlige metallene.

Risikoen ved kadmiumeksponering er blant annet økt risiko for kreft og skader på ulike organer.

Bly er også et kjent kreftfremkallende stoff som påvirker nesten alle organsystemer, spesielt nervesystemet. Langvarig eksponering for bly kan føre til alvorlige helseproblemer som anemi, nyreskade og kognitiv svikt.

Nå har tollvesenet i Sør-Korea utstedt en sterk advarsel som sier at distribusjon og forbruk av forfalskede produkter ikke bare er et spørsmål om immaterielle rettigheter, men de utgjør også  en «alvorlig trussel mot helsen».

En ekspert på Kina-spørsmål sa til Epoch Times at de lave prisene på mange kinesiske produkter ikke bare skyldes brudd på immaterielle rettigheter, men også bruk av forbudte eller giftige stoffer for å redusere kostnadene. Han mener at disse produktene ofte går på bekostning av kvalitet og piratkopiene villeder forbrukerne.

Spørsmålet om lavkvalitets og farlige produkter med opprinnelse i Kina strekker seg langt utover Sør-Korea og påvirker mange land rundt om i verden.

I Storbritannia fikk en 11 år gammel jente alvorlige brannskader etter å ha brukt et neglelakksett som faren hennes kjøpte på nettsiden Temu.

Like etter at jenta hadde påført neglelakken, kjente hun en intens brennende smerte. Til tross for rask behandling hjemme fikk jenta store blemmer. På sykehuset ble det konstatert at hun hadde fått alvorlige brannskader. Hun gjennomgikk to hudtransplantasjoner og risikerer livsvarige arrskader.

Sent i fjor fikk en person i Japan hudnekrose, etter å ha brukt en krem ​​for fjerning av fødselsmerker kjøpt hos det kinesiske nettstedet AliExpress. En undersøkelse viste at kremen hadde en svært høy alkalisk pH-verdi på 14, noe som betyr en alvorlig risiko for hudskader.

Hendelsene understreker behovet for økt årvåkenhet og tilsyn, for å beskytte forbrukere mot å kjøpe giftige varer av dårlig kvalitet som sirkulerer på det globale markedet.

Ad i artikkel – AdSense
AD